Akłak • Grizzly Bear • Grizzly Bear
Mammal - Ursos arctos
Grizzly bears have the largest range distribution of bears worldwide, found in Asia, North America and Europe. Their range has decreased significantly to about half of their range historically. Grizzly Bears hibernate in the winter, between 5-7 months, gaining up to 400 lbs in order to survive hibernation. Female grizzlies have their cubs in their den over the winter, with the cubs drinking milk from their mother and gaining strength before the spring.
Cree
| Term | Dialect |
|---|---|
| Ciseskʷ | Southern East Cree |
| Mandaow | iiyiyiuyimuwin (Northern East Cree) |
| Maskwa | N-dialect Cree |
| Osawaskw | N-dialect Cree |
| Osâwaskʷ | L-dialect Cree |
Dene
| Term | Dialect |
|---|---|
| Ch'éliitthǒgh | Tanacross |
| Dlēze | Kaska (Danezāgé') |
| Sahcho | Shıhgot’ıne (Mountain, North Slavey) |
| Sahsho | K’áshogot’ıne (Hare, North Slavey) |
| Shih shòh | Dinjii Zhuh k’yuu (Gwich'in) |
| Srà cho | Northern Tutchone |
English
| Term | Dialect |
|---|---|
| Grizzly Bear | Standard English |
Français
| Term | Dialect |
|---|---|
| Ours grizzly | Français canadien |
Greenlandic
| Term | Dialect |
|---|---|
| Allaq | Kitaamiusut Kalaallisut |
| Attaq | Tunumiit oraasiat |
Innu-aimun
| Term | Dialect |
|---|---|
| Mashkᵘ | Innu-aimun |
Inuktut
| Term | Dialect |
|---|---|
| Akhak | Inuinnaqtun |
| Akhaq | Kangiryuarmiutun |
| Aksaq | Nunavimmiutitut - Sanikiluarmiut |
| Akła | Nattilingmiutut |
| Akłak | South Qikiqtaaluk, North Qikiqtaaluk, Aivilingmiutut, Kivallirmiutut |
| Akłaq | Uummarmiutun |
| Atlak | Nunatsiavummiutut |
| Atlavak | Nunatsiavummiutut |
Inupiaq
| Term | Dialect |
|---|---|
| Akłaq | North Alaskan Iñupiaq |
Nuučaan̓uł
| Term | Dialect |
|---|---|
| Naana | Barkley Sound Nuučaan̓uł |
| Naani | Central Nuučaan̓uł, Nuučaan̓uł Fallback |
Secwepmectsín
| Term | Dialect |
|---|---|
| Ske7cís | Secwepemctsín |
Yupik
| Term | Dialect |
|---|---|
| Paugnaq | Central Alaskan Yup'ik |

